SUS
Efectele avortarii florilor si a pierderii fructelor pot fi uneori extrem de dure din punct de vedere economic, pierderile de productivitate si timpurietate fiind foarte mari. Acest fenomen poate avea loc nu numai la debutul culturilor extratimpurii si timpurii ci si mai tarziu, conducand la o productie totala mai mica.


Factori care pot produce caderea florilor:

Apa

Apa insuficienta, mai ales in zilele calduroase cauzeaza stoparea alimentarii in primul rand a florilor, apa fiind distribuita  catre frunze, pentru transpiratie.
In conditii de seceta, plantele isi normeaza rodul in asa fel incat sa poata ajunge la final cu cateva fructe maturate. In lipsa apei, neavand conditii prielnice, planta va renunta rapid la flori si se va concentra asupra supravietuirii.


 Temperatura 

 Variatiile mari de temperatura zi - noapte induc plantei o dominanta apicala, in dauna proceselor generative, astfel, se intensifica procesele vegetative ale plantei. Desi, aparent, planta arata deosebit din punct de vedere vegetativ, toata eneragia sa vitala este orientata spre perpetuarea acestei stari, minimizand productia de compusi ce induc inflorirea si legarea, produsii de sinteza fiind orientati catre partea vegetativa.
In aceste conditii, continutul de acid abscisic (hormonul responsabil de abscizia florilor si fructelor ajunse la maturitate) creste in planta, astfel ca probabilitatea ca florile inainte de polenizare sau imediat dupa, este mare.

Bolile si daunatorii

Bolile foliare slabesc planta, efectul secundar fiind si caderea florilor.
Afidele, musculita alba, thripsul, paianjenii, pot slabi planta si pot duce la caderea florilor. Unele insecte depun oua in bobocii florali unde se dezvolta larvele care mananca interiorul florii, cauzand astfel  caderea florilor.
Tratamentele fitosanitare efectuate necorespunzator, stropirea foliara cu produse de fitoprotectie sanitara la care nu s-au respectat dozele sau compatibilitatile, pot induce plantei o fitotoxicitate severa ce are ca efect secundar si caderea florilor.


Hrana

 Un nivel ridicat de azot determina o crestere vegetativa puternica, in paralel cu scaderea capacitatilor generative ale plantei (inducere tarzie a infloririi, flori putine, legare deficitara, uscare rapida a florii).
O hranire deficitara ( in special deficientele de magneziu, bor si calciu in perioada de inflorire ) duce la slabirea generalizata a plantelor si lucru ce va conduce la avortul si/sau caderea florilor. Ca un efect al hranirii deficitare, articulatiile florii devin galbene si cad (cad florile).

Este foarte important aportul foliar de calciu, bor si magneziu in perioada infloririi si formarii fructului. Din cauza ratelor foarte mari de multiplicare a celulelor fructului nou format,  deficienta de calciu are repercursiuni grave in dezvoltarea ulterioara  a fructului, acum fiind momentul cand poate aparea putrgaiul inelar pe interior al tomatelor.
Aportul foliar de bor si magneziu impiedica formarea acidului abcisic in planta, crescand considerabil perioada de viata a florii si, implicit, cresterea timpului de polenizare. Un aport deficitar de nutrienti se poate observa usor la plante, prin aparitia unei zone galbene la nivelul florii, aceasta cazand inainte de a lega fructe.
 









Metode de combatere

Cu aplicare radiculara:

Cu aplicare foliara:



Distribuie acest articol!

Articole similare

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta poate duce, in doar cateva zile, la pierderea integrala a culturilor de tomate. Vezi in articolul urmator cum o poti controla si combate

Ofilirea vasculara a ardeilor

Ofilirea vasculara a ardeilor

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte scazut de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Omida Fructelor

Omida Fructelor

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifagă care atacă numeroase specii de plante din flora spontană și de cultură. La legume, atacă tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boală provocată de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte răspândită în întreaga lume, oriunde se cultivă legume sau alte plante horticole.

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!

Putregaiul cenusiu la legume

Putregaiul cenusiu la legume

Condițiile meteo nevaforabile (zile la rând înnorate și ploioase) favorizează apariția infecțiilor cu putregai cenușiu (în special la fructele de tomate și castraveți) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.