Simpozion Marcoser in Targu Frumos, 20 ianuarie 2017

Vineri, 10 feb 2017

Oraşul Târgu Frumos este aşezat în partea de SV a Câmpiei Moldovei, mai exact este situat la extremitatea SV a depresiunii Jijia.

 

Privit din drumul ce vine dinspre Paşcani, oraşul Târgu Frumos apare ca un port asediat de banchize. Sunt cele peste 50 ha de solarii aparţinând legumicultorilor de aici, oameni harnici şi gospodari care aprovizionează cu legume şi zarzavaturi, din primăvară şi până toamna târziu, pieţele oraşelor din această parte de ţară. Cultivarea legumelor în solarii este tradiţională la Târgu Frumos, iar secretul meseriei se transmite în familie.

  

Marcoser a continuat vineri, 20 ianuarie 2017, seria simpozioanelor "Fertilizarea la tinta in functie de fazele de dezvoltare ale plantelor", echipa intalnindu-se cu peste 100 de fermieri din Targu Frumos si din localitatile adiacente.

 

Pentru inceput, le-au fost prezentati fermierilor din Targu Frumos membrii echipei Marcoser precum si programul simpozionului.

 

D-l dr. inginer Costel Pohrib, președintele „Asociației pentru Agricultură Avansată Matca”, a prezentat principiile de baza ale fertilizarii si irigarii culturilor de legume pentru fiecare faza de dezvoltare a plantelor: transplantare, inflorire si legare, dezvoltare vegetativa intensa si maturare. Au fost prezentate si principalele probleme ce pot aparea pe parcursul dezvoltarii plantelor, dar si solutiile la aceste probleme.

  

S-a discutat si despre importanta dezinfectiei solului- o problema de cele mai multe ori neglijata de catre legumicultori.

 

In continuare, participantii au aflat si despre cea mai noua aplicatie pentru telefonul mobil- Fitomaster, ce permite consultanța și diagnosticarea bolilor și dăunătorilor din culturile de legume.

  

Directorul regional al Marcoser- dl Valentin Tofan a reamintit obiectivele propuse in anul 2015 pentru anul 2016 si a evidentiat principalele realizari:

 • Lansarea pe piață a hibridului de tomate nedeterminat Sahmat F1

 • Marcoser devine importator SQM

 • Ziua porților deschise la Marcoser

 • Schimbul de experiență în Spania și Grecia

 • Participarea Indagra 2016

 • Lansarea platformei online bursadelegume.ro

La finalul intrevederii, a avut loc o tombola care a avut urmatorii castigatori:

 

 • Abonamente Fitomaster: Isac Cornel din Pascani, Caprian Adrian din Tg. Frumos, Baiceanu Adrian din loc. Topile.

 • 1L de Sprintene: Chersan Irina din Tg. Frumos.

 • 1L Agropotasion + 1L Green- up: Hoit Manuel din Todiresti;

 • 1 Kg Codiorgan A50: Petrila Beniamin din Baltati

 • Veste Marcoser: Sirghie Andron din Tg. Frumos, Ermolai Elena din Tg. Frumos.

 

Dorim sa multumim tuturor participantilor si totodata, domnului Marcu Dan de la firma Ramax SRL si domnului Maxim Ionut de la firma Timax Com, pentru ajutorul oferit in organizarea evenimentului.

 Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea