Germinarea semintelor de legume este un proces fundamental prin care diferite specii de plante cresc dintr-o singura samanta. Este un proces foarte important din ciclul de viata al plantelor, deoarece influenteaza randamentul si calitatea culturii.

Parametrii necesari declansarii procesului de germinare a semintelor de legume la culturile infiintate in sere/solarii  sunt: temperatura, umiditatea si lumina.


Temperatura – este un factor cheie in germinarea si rasarirea uniforma a semintelor de legume, intr-un timp foarte scurt.

In timpul germinarii semintelor si pana la rasarirea plantelor, este necesara o temperatura constanta zi/noapte a substratului, apropiata de limita superioara a valorii temperaturii optime pentru fiecare specie legumicola.

Asigurarea unei temperaturi constante la nivelul substratului (22-260 C), este suficienta pentru majoritatea culturilor de legume, in aceste conditii rasarirea se incheie in  3-6 zile, excepție facand cultura de salata verde, la care, temperatura optima de germinare este de 18 grade Celsius.

Dupa rasarirea complete a plantutelor este necesara alternanta temperaturii zi/noapte pentru o dezvoltare optima a rasadurilor.

Fiecare specie legumicola are anumite pretentii fata de temperatura, iar dirijarea acesteia trebuie facuta diferentiat, motiv pentru care se recomanda ca in acelasi spatiu sa se produca simultan numai rasaduri din specii cu cerinte asemanatoare (de exemplu, ardei cu vinete sau varza cu salata).

Daca se mentine o temperatura a substratului mai scazuta timp indelungat dupa declansarea procesului de germinare sau sunt variatii mari de temperatura, semintele pierd cantitati mari de substante hranitoare de rezerva, iar timpul de germinare se prelungeste, intarziind rasarirea cu pana la 10-14 zile.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Lumina – Pe parcursul producerii rasadurilor, lumina se dirijeaza diferit. Astfel, germinarea semintelor de legume trebuie sa se desfasoare la intuneric, lumina nu este necesara, iar acest lucru se realizeaza prin acoperirea cu ziare sau carton din hartie a patului germinativ sau a tavitelor alveolare.

Umiditatea necesara pentru germinare este de 100%, fiind un factor extreme de necesar pentru germinarea semintelor. Umiditatea se sigura prin umectarea completa a substratului de semanat (inainte de semanare substratul pe baza de turba se aseaza intr-un recipient si se uda foarte bine, atunci cand se strange in mana, sa curga cateva picaturi de apa).


Totodata, peste patul germinativ sau tavitele alveolare acoperite cu ziare sau cartoane de hartie, se pune o folie de polietilena (poate fi alba sau neagra), aceasta avand rolul de a retine umiditatea optima germinarii.

Atentie, insa, aceasta metoda cu folie pentru acoperirea patului germinativ se aplica numai pentru semanatul culturilor din timpul iernii, cand intensitatea soarelui este mica si nu creeaza probleme; in timpul primaverii si mai ales in timpul verii, nu se utilizeaza sub nicio forma acoperirea cu folie, deoarece conduce la sufocarea si moartea plantutelor.

Umiditatea scazuta sau suplimentarea de apa afecteaza germinatia semintelor.


Pe langa toti parametrii discutati mai sus, un rol important in germinarea semintelor de legume il are si substratul utilizat. Recomandarea noastra este utilizarea unui substrat profesional, un amestec de turba blonda si turba neagra, cu o granulatie mica de 0-5 cm.


Speram ca informatiile prezentate in acest articol au fost folositoare, asteptam parerea voastra in rubrica de comentarii. 

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Cultivarea tomatelor cherry in solar si sere

Cultivarea tomatelor cherry in solar si sere

Tomatele cherry sunt plante destul de rustice, fiind cele mai apropiate de tomatele salbatice din care provin gasindu-se intr-o multitudine de culori.

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantajele utilizarii ingrasamintelor lichide de ultima generatie!

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea se face atunci când răsadurile au ajuns la anumiți parametri de dezvoltare: au vârsta cuprinsă între 55 și 77 de zile – tomate, 60-80 de zile - ardei, înălțime de 20-30 cm, să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit, sistemul radicular este bine dezvoltat, răsadurile sunt libere de virusuri, boli și dăunători).

Folia de mulcire. Utilizari si Avantaje

Folia de mulcire. Utilizari si Avantaje

Folia de mulcire pentru legume. Afla mai multe despre numeroasele avantaje ale acestei tehnologii si cum poate fi realizata cu o investitie minima.

Parametrii si conditiile necesare germinarii optime a semintelor de legume

Parametrii si conditiile necesare germinarii optime a semintelor de legume

In asigurarea conditiilor necesare declansarii procesului de germinare a semintelor de legume la culturile efectuate in sere, o importanta deosebita o au urmatorii factori: temperatura, umiditate si lumina.